Corona vaccinatie

Donderdag 8 april starten we met het vaccineren van de eerste groep patiënten tussen de 61 en 65 jaar. Indien u hiervoor in aanmerking komt, heeft u een brief ontvangen. Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen:

Kan ik wel gevaccineerd worden?

  • Bent u jonger dan 60 jaar ? De gezondheidsraad heeft op 8 april besloten dat u dan niet in aanmerking komt voor dit vaccin.
  • Bent u ouder dan 60 jaar? Het risico op bijwerkingen door het vaccin is extreem klein. Het risico op het krijgen van het corona virus en daar ernstig ziek van te worden is VELE MALEN groter dan de risico’s van de vaccinatie. We adviseren u zich te laten vaccineren aanstaande donderdag.

Ik gebruik medicijnen voor bloeddruk of bloedverdunners, mag ik dan wel het AstraZeneca vaccin?       

  • U mag zich zeker laten vaccineren. Het vaccin geeft in heel uitzonderlijke gevallen een verhoogd risico op een bijzondere vorm van trombose. Het risico op een ernstig verloop van corona is vele malen groter dan het risico op het krijgen van bijwerkingen door het vaccin.

Ik heb een longembolie of trombose gehad (of in de familie), mag ik dan wel het AstraZeneca vaccin?  

  • Er is geen verband aangetoond tussen “gewone” vormen van trombose zoals longembolie en trombosebeen en het AstraZeneca vaccin en er is geen reden om af te zien van vaccinatie. Covid19 zelf verhoogt het risico op trombose en longembolie sterk en door te vaccineren wordt dit risico heel veel kleiner.

Ik kan niet op 8 april, kan ik de afspraak verzetten?

  • We willen vragen of u er alles aan wil doen om toch te komen!  We weten niet wanneer we weer vaccins krijgen. Na het vaccin moet u 15 minuten onder toezicht blijven op de priklocatie, dit is niet op de praktijk te regelen, dus anders dan de griepprik kan dit niet op een ander moment in de praktijk

Ik wil thuis geprikt worden:       

  • We willen u vragen om toch proberen te komen, de Kandelaar is rolstoeltoegankelijk en parkeren kan voor de deur. Als u echt niet kan komen naar de locatie, dan neemt de huisarts de komende weken contact opnemen voor het inplannen van een visite. Het is logistiek helaas ingewikkeld te regelen omdat degene die u het vaccin geeft 15 minuten bij u aanwezig moet blijven.

Kan ik een ander vaccin krijgen?

  • Helaas is er geen zicht op wanneer de huisarts het Jansen vaccin beschikbaar krijgt. Dit kan zeker een aantal maanden duren. Gezien het risico op een ernstig beloop van het corona virus adviseren wij u om u zo spoedig mogelijk te laten vaccineren. De Moderna en Pfizer vaccins zijn helaas niet geschikt om via de huisarts te geven omdat ze in extreem koude temperaturen moeten worden bewaard. Het is niet duidelijk wanneer u via de GGD een oproep kunt krijgen voor deze vaccins en of u uberhaupt hiervoor in aanmerking komt, omdat er momenteel een vraag is naar vaccinaties in de hele wereld.

Waarom prikken jullie niet op de praktijk?

  • Anders dan met de griepprik moet iedereen na het vaccin 15 minuten wachten om uit te sluiten dat u bijwerkingen krijgt van het vaccin. Dit geldt voor alle soorten coronavaccinaties en is uit voorzorg zodat u gelijk kan worden behandeld door de aanwezige artsen, mocht u een allergische reactie krijgen. De kans om een allergische reactie te krijgen is extreem klein.

Is het vaccin verplicht?

  • Nee, de corona vaccinatie is NIET verplicht.

Voor meer vragen over het AstraZeneca vaccin, kunt u terecht op deze link van het college ter beoordeling van geneesmiddelen.